NATATOMA voor Kalligrafie en Beeldhouwen.

 

 

  

Informatie algemeen.

Op 1 juni 2009 is de oprichting datum van de MERLIN CLUB HOLLAND.

 Op dit moment heeft de club 12 leden en gezamenlijk 16 auto's

( 3x Merlin TF, 1x Merlin VW en 11x Merlin 2+2, 1x Merlin met Lotus onderstel )

Leden aantal is bijgewerkt tot 22-12-2018

*****************************************************************************************************

Hoe is het allemaal begonnen.

Augustus 2007 werd ik eigenaar van een Merlin TF uit 1983 deze Engelse auto geeft mij veel plezier en bracht mij op het idee om een Nederlandse Merlin club te doen oprichten. Een zoek tocht op internet bracht mij snel bij een Engelse Merlin club. Een bezoek aan deze club kon niet uit blijven.

In mei 2008 heb ik de MERLIN OWNERS CLUB ontmoet het was erg gezellig met elkaar. Dit was voor mijn en Marijke de aanleiding om een week programma voor de Engelse club te organiseren in Nederland.(22 t/m 29 mei 2009) zie Merlinclub Holland (zie verslag elders)

Eind juni 2009 bracht ik een bezoek aan de Duitse Merlin club tijdens een Merlin week-end in de omgeving van Blankenberg stad. Heb daar veel kennis opgedaan over de auto en natuurlijk kennis gemaakt de trotse bezitters van de Merlin auto's (zie foto's elders)

 

Als Merlin club Holland zijn we nog druk in de weer om nog meer auto's van dit type bij de club te krijgen.

Het doel van deze club is de Merlin auto's op de weg te houden door elkaar te helpen aan; informatie en mogelijk onderdelen.(1x per jaar wordt er in Nederland een Merlin tour georganiseerd)

Er is dus een soort ledenlijst met namen wie  en waar de auto's rijden. Door goede onderlingen contacten proberen we ons doel na te streven.

Tot op dit moment zijn de lidmaatschap kosten € 10,00 per jaar op vrijwillige basis. 

Bent u in het bezit van een Merlin of u weet er een te staan dan kunt u met mij contact opnemen .(telefoon : 0321-314467 of mobiel 06-22454042 )

Deze club werkt zonder winst belang. Laten we onze hobby tot een gezamelijk susces maken.

 

 Nostalgische ‘’jaren vijftig’’ auto met de naam MERLIN  

De Merlin is gebazeerd op Ford techiek, het is een handgemaakte Britsche Sportwagen en is gemaakt in de periode 1980 tot 1998 in Essex in Engeland.

Er bestaan nu 3 Merlin Clubs te weten : Merlin Ownes Club in Engeland, Merlin friends in Duitsland en onze Merlin Club Holland. Ook in andre landen rijden Merlins maar we weten niet of daar club's zijn. Merlins komen onder andere voor in Zuid Afrika, Finland, Oostenrijk, Portugal, Frankrijk en Belgie.

 

 

De Historie van de Merlin vanaf het begin:

Leonard Witton was een Britse designer en ging met zijn plan naar Canada om de mooiste Engelse sport auto te gaan ontwerpen een echte Roadstar ( 2 zitter). Als basis nam hij een kever en noemde hem de Witton "Tiger".De eerste twee voertuigen werden tussen 1969 en 1972 ontworpen in Vancouver Canada, kort voor dat Leonard emigreerde naar Amerika. Daar bouwde hij het derde voertuig met een VW motor achter in. Dit voertuig is nu in bezit van Ruud een van de leden van de Merlin Club Holland.

In 1975 werd de opdracht gegeven aan Thoroughbred Cars Inc. in Redmond, Washington om een vierkante buizen frame te ontwerpen voor de 2 zitter die aangedreven zou worden door een VW of Porsche motor achterin of een Ford- of GM V-6 of een smal blok V-8 of Mazda Wankel motor voor in.

In 1980 werd er de mogelijkheid geboden door de fabriek, om ook een Mercedes-Benz 540K cabriolet replica te kopen met 4-, 6-, of 8-cylinder motor.

In 1978 verkocht Peter Gowing uit Southend in Essex Engeland zijn bedrijf, dat  gespecialiseerd was in VW auto's en onderdelen .Rond 1980 importeerde hij twee ''Tiger'' body's en bracht ze naar Engeland. Hij gebruikte de body van de VW basis en maakte de eerste Merlin TA (Trans-axle). Hiervan is slecht 1 exemplaar van gemaakt. Eigenlijk was alleen de body gerestyled t.o.v. de Tiger.Het tweede model ontwierp hij met Ford Cortina onderdelen en werd gemaakt bij Thoroughbred cars.

Hij noemde dit model Merlin TF (Type Ford), dit was in 1980.De Merlin TF heeft een hoekige grill en vlakkere neus en achterlicht van een VW ,het reserve wiel zit achter op.Ook de binnen ruimte is kleiner en dus meer geschikt voor kleine mensen. De Merlin TF is ongeveer 300/400x gemaakt tot einde 1984 en werd vaak voorzien van een Ford pinto motorblok.

In 1985 werd de Merlin Tf geexporteerd naar Zuid Afrika en zou wat aangepast gaan worden en ging verder onder de naam Lynx Roadster. De Firma Kit Car Centre Beach Buggies maakte onderandere VW Jeeps, A.C.Cobra Replica's en ook Ford GT 40. De Lynx Roadster is gebaseerd op de Ford Cortina MK3/4 techniek. Ook waren er motor varianten zoals: Ford3.0 liter V6, Ford 2.0 OHC en Ford 1600 Kent Motoren. Maar er zijn ook Lynx voertuigen met Fiat, GM  2.5 Firenza en Toyota twin cam motoren.

De firma Thoroughbred (UK) lanseerde ook nog de Merlin "Monro" in 1983.

In 1985 onder de naam "Paris Cars " veranderde Peter Gowing de Monro in de "Merlin Plus 2" dit werd de vervanger van de Merlin TF.

De achter ophanging werd geheel veranderd om meer ruimte te krijgen voor de extra zitplaatsen. In 1986 ging de Merlin voor het eerst naar Duitsland en werd daar door de TUV toegelaten op de Duitse wegen. De Merlin plus 2 heeft een meer ronde grill, het reserve wiel is in het voor spadboard ingebouwd, de VW achterlichten zijn verdwenen.

"Paris Cars" maakte van de Merlin Plus 2 ook nog een tweezitter onder de naam Merlin Two Seater.

In 1992 Paris Cars introduceerde een Merlin met een Siera motor ,het chassis bleef voor 75% gelijk maar werd verder aangepast deze auto kreeg de naam Merlin iRS.

 

Later heeft ook de Lotus fabriek nog enkele voertuigen voorzien van een andere wielophanging.

In het totaal zijn er dus 700 Merlins gemaakt in verschillende type zoals hier boven bescheven. In Mei 1998 Paris Cars stopte met de productie van de Merlins. Er waren nog plannen om weer kant en klaren Merlins op de markt te gaan brengen onder de namen: Merlin Casino en de Merlin Freedom hier is tot op dit moment nog niets van gekomen. In Engeland wil men ook nog proberen een Merlin Sport Car te gaan produseren ,maar geld ontbreekt en de prijs zou rond de € 43.000,00 moeten worden.( voor deze prijs kan je ook veel andere auto merken kopen)

Ook zijn er nog verschillende auto's verkocht als KitCar. Bij de garage Klinkers in Amersfoort zijn er nog 8 gebouwd al dan niet in opdracht of onder begeleiding.Er was ook een dealerschap in België, Luxemburg en Duitsland (firma Morr). Ook verschillende partuculieren in binnen- en buitenland hebben z'n wagen zelf gemaakt, de kwaliteit is erg wisselend. In 1990 stopte Firma Mohr in Straubenhardt Duitsland met de import van de zelfbouw kits

Zoekt men nu nog een Merlin dan zijn deze nog wel te koop, maar pas op wat u koopt. Het is verstandig om eerst goed op de hoogte te zijn hoe deze auto in elkaar gezet is alvorens u deze wagen koopt.

U kunt hier voor de kennis gebruiken van de leden van de Merlin Club Holland. Het telefoon nummer van de club is 06-22454042 vraag naar Ton hij zal u dan mogelijk helpen of door verwijzen.

 

 

Als men zelf ging bouwen:

Een auto zelfbouwen heeft voordelen; als eerste de prijs (prijs in 1990 ongeveer 12.000 gulden (€ 5334,00)+ de donor auto) door het besparen van het arbeidsloon plus de daarvoor verschuldigde omzetbelasting. Natuurlijk is de fiscus keihard. De onderdelen die van uit Engeland komen worden belast met BTW. Maar wanneer de enthousiaste eigenaar zijn auto klaar heeft moet hij ook nog eens BVB (BPM) betalen over het geheel.

De totaalprijs van de verschillende Merlins lopen erg uiteen, dit komt onder andere door de verschillende motoren die zijn ingebouwd en de mate van afwerking en de bijgeplaatste extra’s (radio, mistlampen, brandblussers, bagagerekjes enz)

Het geheel kon in die tijd wel oplopen tot wel 37.750 gulden (€ 16778,00). Voor de totale bouwtijd moest je toch wel ongeveer 250 uur rekenen. 

De eerste Merlin auto’s werden gemaakt in Amersfoort bij de Garage van Rard Klinkers. Hij was ook de man die een "STAP voor STAP" handleiding schreef. Uit het oude archief van hem mam ik het volgende stukje over: Hij hielp andere met het monteren van veerpoten op de asstukken omdat daar speciaal gereedschap voor nodig was. En omdat hij vond dat de polyester carrosserie best wat steviger op het stalen chassis bevestigd macht worden, laste hij er zelf een extra balk bij. De doe-het-zelver mag bij hem de interieuronderdelen op de mallen in Amersfoort komen vormen, maar heeft voor de rest alle vrijheid om het interieur goedkoop of duur aftewerken, met Europese of met Britse smaak in te richten. Wanneer de auto klaar is , wordt deze gratis, als afleveringsbeurt, door Klinkers op kwaliteit en veiligheid nauwkeurig gecontroleerd.

Het houten dashboardplankje doet natuurlijk erg Brits aan. Het instrumentarium in de Merlin is voorzien van een snelheidsmeter, een toerenteller en verder metertjes voor oliedruk, watertemperatuur, brandstof en voltage. De auto word opgesierd met zijn lange neus en de verchroomde glimmende koplampen uit ‘’vooroorlogs’’ jaren. De auto ziet er wel netjes afgewerkt uit: de carrosseriedelen steken heel behoorlijk in elkaar, maar geven niet de illusie dat de inzittenden bij een overkomende bui droog zullen blijven. Verder is de bodemhoogte zeer beperkt; ongeveer 13 cm. Met de tegenwoordige drempels in de stad is dit een groot probleem. Vaak gaat dan ook de uitlaat over de grond.

 

 Inhoud van het bouwpakket:Complete carrosserie, Motorkap embleem, Chassis,Twee voorveren, Voorruit, Chassisplaatje, Benzinetank, Bouwbeschrijving, Pedalen box, Scharnieren, Stuuras, Twee handgrepen, Stuurkolom, Grill, Aansluiting hoofd- remcilinder, Bumpers, Handremkabels met steunen, Achterasophanhing, Sloten motorkap, Achterveren met dempers, Sloten kofferbak, Panhardstang.  

 

Nog zelf aan te schaffen:Ford Sierra motor en versnellingsbak, Taunus voor en achterwiel ophanging, Interieur compleet, Dashboard, Instrumenten, Verlichting voor en achter, Dak met flap, deurtjes, Velgen en banden, Kabelboom.

Denk aan het reviseren van de onderdelen die van de sloop komen!!!

Al deze informatie werd je toen toegestuurd. Er stond dus heel wat werk te doen voor dat men kon starten met de bouw in de eindjaren '80 / begin jaren '90. De bouwtekeningen ziet u deels bij de kolom techniek

 

***********************************************************************************************

 

Het logo van de auto is een krab die in een schelp zit (zie afbeelding)

NATATOMA voor kalligrafie en beeldhouwen