NATATOMA voor Kalligrafie en Beeldhouwen.

 Vele meters onder de waterspiegel ligt het ,,middeleeuwse scriptorium "(Middeleeuwse schrijfruimte) van Marijke Weerheijm. Dit ,,middeleeuws scriptorium'' is niet in het verre verleden ondergespoeld door het stijgen van het water van de vroegere Zuiderzee, maar het is een kalligrafie - studio, die daar is gebouwd in een deel van een woonhuis gelegen aan de Dille 29 te Dronten.

         Hier vinden tevens de cursussen en workshops plaats.

 

 

 

      

 

  

 

 

 

 

                                          

Om het kalligraferen te leren heeft u geen bijzondere vooropleiding nodig. Natuurlijk is het een hobby die door oefening steeds mooiere eindresultaten zal opleveren. Een stukje geduld, rust en vrije tijd zijn eigenlijk de enige bepalende zaken voor het maken van mooie werkstukken. Alles wat U moet kunnen, wordt U tijdens de lessen / oefeningen bijgebracht. In de cursus wordt voortdurend gewerkt aan de hand van duidelijke voorbeelden. Deze voorbeelden kunt u behouden en zo ontstaat er een duidelijke studiemap(A4). U leert hierbij het vervaardigen van verschillende lettervormen uit de vrije hand. Ook het tekenen en schilderen komt aan de orde om het geschrevene mooi te verluchten (versieren).

De cursus kalligrafie is zowel geschikt voor links- als rechtshandige personen. Wel dient er bij de aanschaf van een kalligrafie - pen rekening te worden gehouden dat er pennen zijn voor links- en rechtshandige personen.

Mocht U reeds een aantal kalligrafische vaardigheden in de vingers hebben, dan raden wij u aan deze cursus toch vanaf het begin te volgen. Met de eerste lessen haalt u dan uw kennis op, terwijl u niet het risico loopt dat de latere lessen niet aansluiten bij uw kennis en bekwaamheden.

Beschouwt u zich evenwel niet meer als een beginner, maar als een beoefenaar die de grondbeginselen van de kalligrafie behoorlijk onder de knie heeft, dan kunt u in overleg bij de gevorderdencursus beginnen of rechtstreeks meedoen met verschillende workshops, die één keer in de maand gehouden worden.

Hoewel de lessen overwegend praktisch zijn en intensief gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden, bevat ze toch ook een interessant stukje theorie. Lettervormen zijn immers niet zomaar ontstaan. Een alfabet ontstond onder invloed van de geldende tendens in de cultuur, alsmede door de voorhanden zijnde schrijfmaterialen.
Bij elke cursus gaan we dus terug in de tijd. We kijken naar het ontstaan van letters en maken zo een reis door tijd van  spijkerschrift via de middeleeuwen tot de hedendaagse lettertypes. Tijdens elke cursus (beginners of gevorderden) zal er bij de verschillende lettertypes worden verteld waar ze vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan. Ook zal er worden uitgelegd dat de letters, de versieringen en de kleuren in verband staan met elkaar. Iets dat je moet weten als je gaat verluchten. 

Ook opdrachten om iets moois te laten maken behoort tot de mogelijkheden. Marijke heeft in de loop der tijden een heel fotoalbum aangelegd met werkstukken die ze voor anderen gemaakt heeft. De werkstukken variëren van groot tot klein, van een naam op een diploma tot het uitschrijven van delen van boeken. Alles vaak nog voorzien van mooie versieringen. Als een klant komt en niet precies weet hoe hij het wil hebben, dienen deze foto's vaak als voorbeeld van wat allemaal mogelijk is. Het mooiste is natuurlijk altijd als de klant vertrouwen in je heeft en zegt '' wil je dit voor mij schrijven en maak er maar iets moois van''. Dan kun je al je creativiteit lekker uiten en werk je met liefde aan zo'n stuk. Het is dan natuurlijk jammer dat je er afstand van moet doen en zo is het idee ontstaan om alles op de foto te zetten.
Enkele voorbeelden van wat we kunnen verzorgen: het schrijven van gedichten, spreuken, oorkondes, diploma's, certificaten, menu - kaartjes, cadeau - boekjes, ex-libris, monogrammen en het ontwerpen van geboorte-, huwelijks- en overlijdenskaartjes. 

Naamdocumenten
Tevens kunt u een naamdocument laten maken. Dit is een document met boven aan de roepnaam en daaronder de gegevens van de roepnaam zoals betekenis, achtergrond en karakterbeschrijving van de betreffende naam. Ook wordt er een bloem bij getekend en alles wordt met de hand ingeschilderd.
Leuk als cadeau bij een geboorte: er kunnen namelijk ook extra gegevens bij genoteerd worden, zoals doopnamen, geboortedatum, eventueel geboorteplaats, lengte en gewicht.
Het is ook leuk als heel bijzonder verjaardagscadeau bij een huwelijk of bij een zoveeljarige echtvereniging. Voor huwelijken en verlovingen worden vaak twee naamdocumenten naast elkaar gemaakt en een lint er onder met daarop de datum en bijvoorbeeld twee trouwringen getekend.
U ziet, veel mogelijkheden voor een uniek cadeau.

 


 

Het bestel formulier voor de Naamdocumenten kunt u aanvragen  door ons te bellen. 06-49798700 of 06-22454042

Twee maal per jaar houdt Marijke open dagen vaak in de avonduren en op zaterdag om aan geïnteresseerden te laten zien wat kalligrafie is. Normaal gesproken zijn er dan werkstukken te zien zowel van Marijke als van haar man, maar ook de werkstukken van haar leerlingen ontbreken dan niet, zodat u een goede indruk kunt krijgen van wat er allemaal mogelijk is.


In de afgelopen periode heeft Marijke ook deelgenomen aan een aantal kleinere tentoonstellingen. Deze hebben plaatsgevonden in Dronten in de plaatselijke bibliotheek en het
bejaardenhuis; in het ziekenhuis van Lelystad en is er expositie geweest in Zutphen in het hoofdgebouw van het toenmalige Groot Gaffel. Deze laatste expositie had tot gevolg, dat er verschillende werkstukken werden opgenomen in een tijdschrift. In 2007 is er een grote tentoonstelling geweest in het museum van Nagele. Deze gecombineerde tentoonstelling was samen met de beeldhouwwerken van haar man Ton .

 

Als je zo druk bezig bent met je hobby, zal het duidelijk zijn dat alles wat met schrijven te maken heeft, je interesseert. Zo ook bij Marijke en Ton; vandaar het verzamelen van inktpotten, pennen en inktstellen.
Ook kerkelijke spreuken uit de dertiger jaren hangen in het scriptorium. Tijdens hun
vakanties zijn ze dan ook altijd opzoek naar leuke dingen die iets met het schrijven te maken hebben. 

 

Adres: Kalligrafie Studio NATATOMA
Dille 29
8252 CJ Dronten
0321 - 314467 of mobiel 06 -49798700 of 06 - 22454042 of mail naar : marijkeweerheijm@hotmail.com

 

 

 

 

NATATOMA voor kalligrafie en beeldhouwen